За честта на емблемата

Покрай останалите страсти и резултати във футбола често забравяме за чест, клубни цветове, емблема, знаме и химн. За щастие привържениците държат на тези неща повече от собственици, президенти и дори футболисти. За тях всяка подробност от историята и клубната принадлежност е също така ценна като трите точки във важна среща. За такъв случай прочетох в съботния брой на ежедневника “Меридиан мач”. Новите катарски собственици на френския клуб Пари Сен Жермен са решили да променят визията на клубната емблема, като премахнат от нея годината на основаване 1970, когато са се обединили отборите на ФК Пари и Стад Сен Жермен, лилията, присъща за кралските фамилии във Франция, и детската люлка, която напомня за това, че Луи ХIV, познат още като Краля Слънце, е роден в Париж.

Paris_saint_germain_PSG_Logo1Старата емблема се ползва от клуба вече 42 години. Новото лого извежда и уголемява името Париж над Айфеловата кула, която е в 3 D вариант, а Сен Жермен слиза долу с по-малки букви на мястото на годината. Както вече споменах, люлката и лилията в основата на символа на френската столица са премахнати, а отгоре на всичко основният цвят е сменен от тъмносин на светлосин и навява на привържениците асоциации с цветовете на кръвния враг Марсилия.  Напрежение в клуба се създаде не само по повод на емблемата, а и заради оставката на бившия президент Симон Тахар, който е живата история на Пари Сен Жермен от 1978 година насам. След като идват катарците, от президент той е понижен в длъжност администратор, а сега вече напуска любимия си клуб. Той заявява през сълзи: “Тръгвам си с една голяма тъга, защото 30 години от живота ми са отдадени на този клуб, а сега виждам как новите собственици не познават и не уважават нито историята, нито традициите на този клуб.”

Авторката на статията Петя Райкова засяга и резултатите на клуба, но аз няма да се спирам на тях. Оказва се, че въпреки парите, въпреки селекцията, новия треньор и предполагаемите успехи, феновете не са доволни. И всичко започва от емблемата. Това ми напомня на факта, че испанският колос Реал Мадрид се съгласи да премахне кръстта от короната на емблемата си заради инвестиции в Близкия изток и заради това си навлякоха гнева на част от своите фенове.

Дали не е далече денят, в който парите на държави, които нямат традиции в гербове, емблеми, цветове, знамена, ще определят подмяната на символи в традиционната и уважаваща историята си Европа? Само времето ще покаже. А вие уважавате ли емблемата на любимия си тим?

Споделяне
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Преди 11 години

5 Comments

  1. Новата емблема е грозна. Айфеловата кула прилича на гаечен ключ.

  2. Защо Жармен? Защо ФК Париж? Побългаряване на имената или? Првилното е: Пари Сен Жермен и ФК Пари. Имената не се променят. У нас казват Гарниер, но във Франция е Гарние. Маги, но в Италия е Маджи, Чико, но е Кико.

  3. отново аз. Правилното име е Симон Таар. Съгласен съм с коментара на Георги. Променят цвета на светло син, айфеловата кула в 3д и искат да умаловажат името на квартала. Аз не мога да приема тези промени.

    1. Съжалявам за допуснатати грешки при изписване на имената, но не съм френскоговорящ и няма как да ги зная. Благодаря за коментарите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *