Тото мафията се цели в мачове на световното

Не очакваме да ходят по хотелските стаи на играчите и реферите и да им дават куфарчета с пари. Но знаем, че ще има опити за подкупване на играчи. Нищо повече обаче няма да ви кажа", каза Мучке.
Не очакваме да ходят по хотелските стаи на играчите и реферите и да им дават куфарчета с пари. Но знаем, че ще има опити за подкупване на играчи. Нищо повече обаче няма да ви кажа”, каза Мучке.

Няколко дни преди старта на световното се появи информация, че контролата на Шотландия срещу Нигерия (2:2) е съмнителна. Честността на футбола отново бе поставена под въпрос. Според Ралф Мучке, който е шеф по сигурността във ФИФА, световното първенство също е застрашено от уредени мачове. Той дори определи двубоите, които са рискови. Най-вече става въпрос за последния кръг на груповата фаза, когато повечето отбори няма за какво да играят. Освен това на световното се класираха държави, които в миналото вече са били обект на сериозни подозрения.  Най-често нелегалните залози се фокусират върху общия брой голове (ъндъри оувъри). Според Мучке тото мафиотите вече са осъществили връзка с играчи и съдии. В последните две години той и неговият екип се опитват да предпазят световното първенство от нагласени резултати.

“Не мога да кажа отборите, които следим подробно. Всеки от тях си има история при нас. Групата на Англия обаче не е от застрашените. Залозите за ъндър и оувър са най-притеснителни, защото се нагласят лесно. Имаш нужда само да хванеш съдията или един или двама играчи. Възможно е да се уреди точен резултат, но тогава е далеч по-сложно, защото трябва да подкупиш повече играчи.”

споделя Мучке. Според него тото мафиотите в последно време са станали по-смели. Те се свързват директно с футболистите и им предлагат суми от порядъка на 20 000 долара за манипулирането на даден резултат. Ако откаже, отиват при следващия. Той не очаква да има “лица с маски, които директно да почукат на вратите на играчите и съдиите и да им предложат пари”, но има достатъчно начини да се повлияе негативно върху форума и той да бъде покварен.

“Видяхме, че на миналите финали мафията се целеше предимно в мачовете от подготовката за Световното. Това ни даде някои знаци какво да очакваме и какво да правим сега. Но знам, че те няма да проспят и самите финали.”

Крис Ийстън, който е предшественик на Мучке във ФИФА, казва, че рискът на световното е по-малък, тъй като става въпрос за глобален турнир, а тото мафиотите не обичат да привличат вниманието. За тях е по-лесно да атакуват периферни лиги в Европа, които не са толкова популярни. На световното се очакват двубои, на които ще се залагат над 1 милиард долара на азиатския пазар. Регулираната индустрия във Великобритания също очаква световното да се превърне в №1 по залози за всички времена.

Доклад преди месец показа, че организираната престъпност пере 85 милиарда паунда на година чрез корупция в спортните залагания. Големите суми пари, които са замесени, позволяват на престъпниците по-лесно да се измъкнат незабелязани.

Споделяне
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Преди 10 години

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *