Един футболен тим в своя Зенит

Фатален за привържениците на футбола във Ветрен дол се оказа 13 април 2018 година

След еднолично решение на председателя на ФК Зенит и кмет на селото Димитър Христосков клубът с писмо до ОС на БФС Пазарджик прекрати своето участие в първенството на “А” областна група Пазарджик за сезон 2017/2018 9 кръга преди края.

Какви са последствията?

  • днес, 15 април 2018 година, неделя в 13:00 часа мач на стадиона във Ветрен дол с Левски (Паталеница) няма да има и тези, които не са разбрали ще отидат напразно до игрището;
  • Зенит изпада в “Б” областна група Юг два месеца преди края на първенството и на есен може да се включи в състава и и да се бори за промоция и завръщане в “А” ОГ;
  • на всички съперници в оставащите 9 кръга ще бъде присъждано служебно 3:0 в тяхна полза или головата разлика на Зенит ще стане 24:110;
  • Зенит приключва сезона на последното 16-то място с 3 победи, 4 равни и 23 загуби и фаталните 13 точки;
  • играчите стават свободни агенти и могат да се присъединят към всеки един отбор, като само за един ден след отказа петима от тях вече имат нови отбори;
  • феновете във Ветрен дол няма да гледат футбол 5 месеца, или 5 домакински мача до края на този сезон.

Със сигурност доволни от това решение са съперниците на Зенит, защото ще си спестят едно пътуване до една дестинация, където се играе трудно заради лошия терен, мизерните съблекални и вярната подкрепа на най-посетените мачове в областта на аматьорско ниво. Доволни ще са и тимовете на ФК Братаница и Родопи (Козарско), които ще продължат борбата за оцеляване с един съперник по-малко.

Юношите

Най-лошото е, че това се случва, когато за първи път от доста години насам Зенит има и юношески тим за втора поредна година и ако преди проблем беше да се съберат 11 човека за някой мач, то днес юношите имат пълното право да играят и при мъжете и да трупат опит и самочувствие с първия тим. Сега те ще останат единственото утешение за привържениците в селото. В събота те загубиха у дома от Оборище (Панагюрище) с 3:9, а до края на сезона имат да изиграят още три срещи, като от тях само една е домакинска, а именно следващата събота, 21 април, събота от 10:30 часа с Марица (Белово). В момента те заемат петото място (от 8 отбора) с 15 точки като в 11 срещи досега са записали 5 победи и 6 загуби и нито едно равенство (в статистиката на Зенит през годините равенствата са най-малко в сравнение с всички останали отбори). Головата разлика е 43:45, а интересното е, че миналия сезон юношите на Зенит завършиха на същото пето място.

Базата

Стадионът във Ветрен дол се намира в живописна местност в подножието на планината и до река Чепинска, което е предпоставка за перфектни условия за футбол. При визитата си  руският фотограф от Зенит (Санкт Петербург) изказа своето възхищение за гледката от скалите на Родопите и разположението на стадиона. Водното богаство, което е на метри от игрището, не се използва рационално и въпреки наличието, му теренът често е в ужасно състояние и изсъхнал през горещите месеци. Жалко е, че отбори, чиито населени места се намират в полето, далеч от вода, намират начини да поливат своите игрища и да ги поддържат в добро състояние, а във Ветрен дол, където водата е богаство, теренът да е опасен дори за здравето на състезателите.

Дори на юбилея на клуба, когато се игра демонстративен мач, тревата бе до колене, а когато няма мачове, тя расте свободно, за да се ползва за люцерна и за приходи на клуба.

Самата сграда със съблекалните е една от най-големите в областта, но въпреки множеството ремонти през годините (беше сложена нова дограма, врати и стените бяха измазани отвън и отвътре и бе прекарана вода и ток и бе сложен СОТ), тя остава в окаяно положение, защото има нужда от нова изолация на покрива и подобрения на интериора.

Положителното е, че двете трибуни бяха циментирани и вече имат пейки, на които да сядат привържениците, но въпреки това има още доста неща, които могат да се желаят откъм подобрение. За целта бяха събирани средства от фирми, бизнесмени, от членски карти и сувенири, които се оказаха крайно недостатъчно.

Играчите

Колкото и странно да изглежда, във Ветрен дол има достатъчен брой играчи, които по една или друга причина се състезават и за други отбори в областта и докато други отбори от нашата област вземат футболисти от Пловдив и други места, то в Зенит броят на местните момчета винаги е бил доста голям. Поради този факт отказът от участие се отрази зле на тях, защото те само си знаят през какви лишения и с какви контузии са играли за Зенит, а в петък вечер в очите им имаше сълзи, защото това решение не е тяхно и те се чувстат безпомощни и недооценени.

Организацията

Това е нещото, което в последните години липсва в този клуб. Освен документалната и финансова част реално във Ветрен дол липсваше човек, който да се наеме с треньорските и организационни функции. Да имаш изрядни картотеки, медицински лист и да следиш за картони и голмайстори, което вършеше перфектно Валентин Димитров, за жалост не е достатъчно, за да събираш играчите и те да имат респект и да спазват твоите указания на терена и да не сменят своите позиции според резултат и предпочитания. Реално във Ветрен дол липсва един човек, който да е домакин и да се грижи изцяло за стадиона, защото това не е работа на кмета и един треньор, който да води тренировки и мачове. Досега с треньорски функции се наемаха последователно Спас Попов, Георги Василев и Петър Георгиев, но трайно никой от тях не остана до края, което доведе и до краха в играта на отбора този сезон. Парадоксът е, че момчетата бяха по-задружни, когато имаха трудности, финансови проблеми и играеха в по-ниско ниво, а сега, когато Община Септември отпусна бюджет по-голям от предишни години, отборът спира участие и то без да има наказани играчи за по няколко години, какъвто случай имаше преди време.

Статистиката

За да проследим развитието на Зенит, Ви предоставяме статистика от последните 10 сезона:

2016/2017 А ОФГ ПЗ 7 място
2015/2016 А ОФГ ПЗ 14 място
2014/2015 А ОФГ ПЗ 10 място
2013/2014 А ОФГ ПЗ 13 място
2012/2013 Б ОФГ ПЗ 1 място
2011/2012 не участва
2010/2011 не участва
2009/2010 Б ОФГ ПЗ 11 място
2008/2009 Б ОФГ ПЗ 8 място
2007/2008 Б ОФГ ПЗ 8 място

Анкетата

В анкета във фейсбук страницата на ФК Зенит (Ветрен дол), която има 740 последователи, 81% не одобряват отказа от участие, а 19% са съгласни, че отборът трябваше да спре своето участие.

Бъдещето?

За жалост бъдещето изглежда неясно. Досега голяма част от местните играчи отказваха оферти от други отбори заради доблест и чест да играят за отбора на родното си място, но сега след като вече няма как да защитават цветовете на Зенит, те ще намерят отбори с добри условия, база, екипировка и заплащане дори, които ще искат да ги задържат за повече от няколко мача този сезон.

По този начин окомплектоването на отбора в пета дивизия на есен, ще се окаже още по-трудна задача и ако досега заради работни ангажименти у нас и в чужбина, някои играчи отсъстваха в определени мачове, то сега те едва ли ще искат да се завърнат и да играят.

Дали наистина спестените средства от деветте оставащи мача ще бъдат вложени в стадиона предстои да видим, но ако нищо не се случи за жалост ще трябва да забравим за футбола във Ветрен дол.

Споделяне
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Преди 6 години

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *