Защо японците събраха боклука след себе си

Абсолютна класа: дори след такава болезнена загуба като вчерашната, японските фенове събраха боклука от своята трибуна. Футболистите също почистиха съблекалнята и оставиха на масата бележка с надпис “Благодарим”.След всичко това, се интересуваме само от един въпрос: защо японците са толкова чисти и подредени?

Защитникът Мая Йошида отговори:

В Япония казват, че трябва да оставяте всяко място по-чисто, отколкото е било преди вас. Ние сме много горди от това как медиите и феновете от цял свят реагираха на поведението на нашите фенове.

Професорът по социология в университета в Осака Скот Норф добави, че това правило е уредено от детството:

Учениците почистват ежедневно в училищата си. Почистването е част от учебния процес.

Ще разкажем малко повече за японските правила.

1. Трудно е да се повярва, но по време на следвоенната индустриализация, боклукът е бил сериозен проблем за Япония. Не всички боклуци бил транспортирани навреме, нямало е място за депа за отпадъци. В средата на деветдесетте години Япония приела стриктни закони, а през 2001 г. беше създадено Министерство на околната среда. И сега няма никакви проблеми с боклука.

2. Всеки, който пристига в Япония и наема апартамент, трябва да се запознае с гоми ръководството (Гоми или ご み – на японски означава боклук). Например, в някои градове списъкът от правила се простира на цели 42 страници. Една от брошурите в Токио казва: “Въпросите, свързани с боклука, могат лесно да предизвикат проблеми със съседите. За да бъде удобно за вас и за цялата общност, е важно да спазвате местните правила за събиране на боклука.”

3. Всеки град има свои собствени правила. Най-често, боклуците трябва да бъдат разделени в 4 категории: горими, негорими, рециклируеми и обемисти (но това е само простият случай – категориите могат да бъдат и повече). В някои области трябва да купите специални многоцветни торби за всеки тип боклук. Някъде трябва да подпишете пакет с вашето име.

Жителите имат ясен график, в кой ден какъв вид боклук може да се изхвърля. Ако смесвате деня и типа отпадъци или смесвате различни видове боклук, на опаковката ще бъде поставен предупредителен стикер. Всеки, който не се поправи, ще бъде глобен и ще има големи проблеми със съседите.

Строгите правила се прилагат и в рамките на категориите боклук. Не е достатъчно само да се съберат всички пластмасови бутилки и картонени опаковки, стъклени бутилки и алуминиеви кутии в един пакет. Например, PET бутилки (с номер 1 във вътрешността на триъгълника на дъното) трябва да се изхвърлят отделно, защото това е най-токсичната и с най-ниско качество пластмаса.

4. Тъй като Япония не може да си позволи да извозва или да закопава боклука, тя го изгаря. Всичко е екосъобразно: отпадъците се обработват с плазмен поток при температура 1 200 градуса. Така се унищожават токсичните вещества и не се образува смола. Получената пепел се пресова в брикети, които се полагат в основите на сгради и изкуствени острови. Един от най-престижните райони на Токио – остров Одайба в Токийския залив, е построен точно по този начин.

Заводът е като малка топлоелектрическа централа. Той използва енергията, която се произвежда от изгарянето на отпадъци, като в същото време продава излишъците на енергийните компании.

5. По улиците на Токио е много трудно да се намерят кофи за боклук, но въпреки това не е мръсно. Японците отдавна са се научили да изхвърлят отпадъците там, където това е позволено (например има специални кофи за боклук в магазините).

Японците толкова са свикнали с вътрешните правила, че не могат да си представят как могат да напуснат стадиона, без да отстранят празните кенове от бира или опаковки от храна.

За тях това е норма и задължение. За нас – шок.

Споделяне
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Преди 11 месеца

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *