Защо японците събраха боклука след себе си

Абсолютна класа: дори след такава болезнена загуба като вчерашната, японските фенове събраха боклука от своята трибуна. Футболистите също почистиха съблекалнята и оставиха на масата бележка с надпис “Благодарим”.След всичко това, се интересуваме само от един въпрос: защо японците са толкова чисти и подредени?

Защитникът Мая Йошида отговори:

В Япония казват, че трябва да оставяте всяко място по-чисто, отколкото е било преди вас. Ние сме много горди от това как медиите и феновете от цял свят реагираха на поведението на нашите фенове.

Професорът по социология в университета в Осака Скот Норф добави, че това правило е уредено от детството:

Учениците почистват ежедневно в училищата си. Почистването е част от учебния процес.

Ще разкажем малко повече за японските правила.

1. Трудно е да се повярва, но по време на следвоенната индустриализация, боклукът е бил сериозен проблем за Япония. Не всички боклуци бил транспортирани навреме, нямало е място за депа за отпадъци. В средата на деветдесетте години Япония приела стриктни закони, а през 2001 г. беше създадено Министерство на околната среда. И сега няма никакви проблеми с боклука.

2. Всеки, който пристига в Япония и наема апартамент, трябва да се запознае с гоми ръководството (Гоми или ご み – на японски означава боклук). Например, в някои градове списъкът от правила се простира на цели 42 страници. Една от брошурите в Токио казва: “Въпросите, свързани с боклука, могат лесно да предизвикат проблеми със съседите. За да бъде удобно за вас и за цялата общност, е важно да спазвате местните правила за събиране на боклука.”

3. Всеки град има свои собствени правила. Най-често, боклуците трябва да бъдат разделени в 4 категории: горими, негорими, рециклируеми и обемисти (но това е само простият случай – категориите могат да бъдат и повече). В някои области трябва да купите специални многоцветни торби за всеки тип боклук. Някъде трябва да подпишете пакет с вашето име.

Жителите имат ясен график, в кой ден какъв вид боклук може да се изхвърля. Ако смесвате деня и типа отпадъци или смесвате различни видове боклук, на опаковката ще бъде поставен предупредителен стикер. Всеки, който не се поправи, ще бъде глобен и ще има големи проблеми със съседите.

Строгите правила се прилагат и в рамките на категориите боклук. Не е достатъчно само да се съберат всички пластмасови бутилки и картонени опаковки, стъклени бутилки и алуминиеви кутии в един пакет. Например, PET бутилки (с номер 1 във вътрешността на триъгълника на дъното) трябва да се изхвърлят отделно, защото това е най-токсичната и с най-ниско качество пластмаса.

4. Тъй като Япония не може да си позволи да извозва или да закопава боклука, тя го изгаря. Всичко е екосъобразно: отпадъците се обработват с плазмен поток при температура 1 200 градуса. Така се унищожават токсичните вещества и не се образува смола. Получената пепел се пресова в брикети, които се полагат в основите на сгради и изкуствени острови. Един от най-престижните райони на Токио – остров Одайба в Токийския залив, е построен точно по този начин.

Заводът е като малка топлоелектрическа централа. Той използва енергията, която се произвежда от изгарянето на отпадъци, като в същото време продава излишъците на енергийните компании.

5. По улиците на Токио е много трудно да се намерят кофи за боклук, но въпреки това не е мръсно. Японците отдавна са се научили да изхвърлят отпадъците там, където това е позволено (например има специални кофи за боклук в магазините).

Японците толкова са свикнали с вътрешните правила, че не могат да си представят как могат да напуснат стадиона, без да отстранят празните кенове от бира или опаковки от храна.

За тях това е норма и задължение. За нас – шок.

Споделяне
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Преди 6 години

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *