Тиери Анри вече две години работи с Белгия. Той е главният психолог на отбора

Отказвайки се от футбола през 2014 година, Тиери Анри стана телевизионен коментатор. Договорът му със Sky Sports беше внушителен – 24 милиона паунда за 6 години. Само след година французинът стана треньор на младежите на Арсенал (U18), но изкара само един сезон. Съчетанието на треньорската дейност с телевизионните изяви не се понрави на Венгер и Анри трябваше да избира. И остана в Sky Sports.

Успоредно с това Тиери Анри посещаваше треньорски курсове и през март 2016 г. получи треньорски лиценз от УЕФА, категория “А”. Това е вторият по значимост лиценз, позволящ да се водят клубове от всички нива без Висшата лига. Ученето съвсем не беше идеално. Обвиняваха Анри, че е преминал курса във Футболната асоциация на Уелс ускорено, благодарение на своите връзки и репутация.

Постепенно недоволството срещу него отшумя, а през август новият треньор на националния отбор на Белгия Роберто Мартинес му предложи да стане втори помощник-треньор. За Анри този вариант беше перфектен. Не се налага да напуска телевизията и същевременно ще участва на Световното и ще бъде сред топ играчи.

Анри постоянно говори за психология

Той често казва, че отборът на Белгия трябва да стане по-смел. Рядко говори за тактика, но почти винаги за мотивацията и характера.

Аз съм втори помощник-треньор след Греъм Джоунс, а Роберто е старшията. Помагам му при разбора на играта, но едно от главните неща, които трябва да направим, е да убедим момчетата, че могат да създават история и да повярват в себе си.

На белгийцити им провървя в квалификациите. Гърция и Босна и Херцеговина не ги затрудниха особено, но Анри потиска всяко отпускане.

С Роберто дълго обсъждахме тактиката за първия мач с Кипър. Бил съм в такава ситуация като футболист: всички си мислят, че ще бъде лесно срещу Кипър. Но това е много труден съперник за началото на квалификациите. Лош терен и жега. Няма да е лесно. Другите съперници съвсем не са слаби. Гърците много искат да се класират на голям турнир отново и ще се борят докрай. А за Босна – всички знаете колко са силни.

От 10 мача Белгия спечели 9 и вкара 43 гола.

Роберто Мартинес:

Анри е изключително важен за нас. У него се е запазило желанието да бъде най-добрият, което го направи голям играч. Тиери е бил световен шампион и това е безценно за нас. В националния отбор рядко прекарваме повече време с играчите и Анри ни помага да използваме това време максимално. Например нападателите винаги могат да обсъдят с него движението в наказателното поле.

Футболистите казват, че Анри е изключително взискателен

Анри постоянно се възхищава на отбора на Белгия и отбелязва, че този отбор трябва да спечели голям турнир.

Вяра, тактика, индивидуални качества, футболна философия – всичко това е много важно. Но ако нямаме добър отбор, нищо няма да се получи. Имаме удивителни футболисти. Талантът на Азар, Де Бруйне и Лукаку дори малко ме плаши.

С Анри никак не е лесно, казва Лукаку

Той е много взискателен. Дори, когато направя добро подаване, но топката малко отскочи, той ме наказва. Мисля, че в мен той вижда себе си като млад и затова е толкова придирчив. Но да говорим по същество: той ме научи да се движа по терена и да избягвам засадите. Анри правеше по десет асистенции на сезон. Бих искал да постигна същото.

Отношението на играчите към Анри най-ясно личи от туита на Мичи Бачуай след първата им тренировка заедно, който написа:

Не съм сигурен, че толкова слушах родителите си, колкото него.

Дава заплатата си за благотворителност и иска да стане старши-треньор

За Анри работата като помощник-треньор е само временен етап от неговото развитие. Главната му цел е да стане старши-треньор.

Мисля, че е правилно да започна от по-ниско стъпало. Възможността да работя с Роберто Мартинес е ключ към моя успех. Той е много добър треньор и работата с него ще ми отвори вратите към моето израстване.

Цялата си заплата, която получава в националния отбор на Белгия (символичните 50 хиляди евро на година), Тиери Анри дава за благотворителност и главно за изследване на методи за лечение на СПИН. Както и за фонда за борба с муковисцидозата – наследствено генетично заболяване, което уврежда дихателните пътища, панкреатичните канали, чревния тракт, жлъчните пътища, потните канали и др.

Преди началото на световното първенство Тиери Анри сподели:

Франция имаше талантливи футболисти, но ние пропуснахме шампионатите през 1990-та и 1004-та. Отборът беше прекрасен, но не спечели никакви трофеи. Тук психологията е много важна. Трябва да мислим за себе си като за най-добрите и когато излезем на терена, да мачкаме наред. Тогава в националния отбор на Белгия всичко ще се получи.

Може би на предишните големи турнири на Белгия ѝ липсваше именно мотивацията на Анри…

Споделяне
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Преди 6 години

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *