Тиери Анри вече две години работи с Белгия. Той е главният психолог на отбора

Отказвайки се от футбола през 2014 година, Тиери Анри стана телевизионен коментатор. Договорът му със Sky Sports беше внушителен – 24 милиона паунда за 6 години. Само след година французинът стана треньор на младежите на Арсенал (U18), но изкара само един сезон. Съчетанието на треньорската дейност с телевизионните изяви не се понрави на Венгер и Анри трябваше да избира. И остана в Sky Sports.

Успоредно с това Тиери Анри посещаваше треньорски курсове и през март 2016 г. получи треньорски лиценз от УЕФА, категория “А”. Това е вторият по значимост лиценз, позволящ да се водят клубове от всички нива без Висшата лига. Ученето съвсем не беше идеално. Обвиняваха Анри, че е преминал курса във Футболната асоциация на Уелс ускорено, благодарение на своите връзки и репутация.

Постепенно недоволството срещу него отшумя, а през август новият треньор на националния отбор на Белгия Роберто Мартинес му предложи да стане втори помощник-треньор. За Анри този вариант беше перфектен. Не се налага да напуска телевизията и същевременно ще участва на Световното и ще бъде сред топ играчи.

Анри постоянно говори за психология

Той често казва, че отборът на Белгия трябва да стане по-смел. Рядко говори за тактика, но почти винаги за мотивацията и характера.

Аз съм втори помощник-треньор след Греъм Джоунс, а Роберто е старшията. Помагам му при разбора на играта, но едно от главните неща, които трябва да направим, е да убедим момчетата, че могат да създават история и да повярват в себе си.

На белгийцити им провървя в квалификациите. Гърция и Босна и Херцеговина не ги затрудниха особено, но Анри потиска всяко отпускане.

С Роберто дълго обсъждахме тактиката за първия мач с Кипър. Бил съм в такава ситуация като футболист: всички си мислят, че ще бъде лесно срещу Кипър. Но това е много труден съперник за началото на квалификациите. Лош терен и жега. Няма да е лесно. Другите съперници съвсем не са слаби. Гърците много искат да се класират на голям турнир отново и ще се борят докрай. А за Босна – всички знаете колко са силни.

От 10 мача Белгия спечели 9 и вкара 43 гола.

Роберто Мартинес:

Анри е изключително важен за нас. У него се е запазило желанието да бъде най-добрият, което го направи голям играч. Тиери е бил световен шампион и това е безценно за нас. В националния отбор рядко прекарваме повече време с играчите и Анри ни помага да използваме това време максимално. Например нападателите винаги могат да обсъдят с него движението в наказателното поле.

Футболистите казват, че Анри е изключително взискателен

Анри постоянно се възхищава на отбора на Белгия и отбелязва, че този отбор трябва да спечели голям турнир.

Вяра, тактика, индивидуални качества, футболна философия – всичко това е много важно. Но ако нямаме добър отбор, нищо няма да се получи. Имаме удивителни футболисти. Талантът на Азар, Де Бруйне и Лукаку дори малко ме плаши.

С Анри никак не е лесно, казва Лукаку

Той е много взискателен. Дори, когато направя добро подаване, но топката малко отскочи, той ме наказва. Мисля, че в мен той вижда себе си като млад и затова е толкова придирчив. Но да говорим по същество: той ме научи да се движа по терена и да избягвам засадите. Анри правеше по десет асистенции на сезон. Бих искал да постигна същото.

Отношението на играчите към Анри най-ясно личи от туита на Мичи Бачуай след първата им тренировка заедно, който написа:

Не съм сигурен, че толкова слушах родителите си, колкото него.

Дава заплатата си за благотворителност и иска да стане старши-треньор

За Анри работата като помощник-треньор е само временен етап от неговото развитие. Главната му цел е да стане старши-треньор.

Мисля, че е правилно да започна от по-ниско стъпало. Възможността да работя с Роберто Мартинес е ключ към моя успех. Той е много добър треньор и работата с него ще ми отвори вратите към моето израстване.

Цялата си заплата, която получава в националния отбор на Белгия (символичните 50 хиляди евро на година), Тиери Анри дава за благотворителност и главно за изследване на методи за лечение на СПИН. Както и за фонда за борба с муковисцидозата – наследствено генетично заболяване, което уврежда дихателните пътища, панкреатичните канали, чревния тракт, жлъчните пътища, потните канали и др.

Преди началото на световното първенство Тиери Анри сподели:

Франция имаше талантливи футболисти, но ние пропуснахме шампионатите през 1990-та и 1004-та. Отборът беше прекрасен, но не спечели никакви трофеи. Тук психологията е много важна. Трябва да мислим за себе си като за най-добрите и когато излезем на терена, да мачкаме наред. Тогава в националния отбор на Белгия всичко ще се получи.

Може би на предишните големи турнири на Белгия ѝ липсваше именно мотивацията на Анри…

Споделяне
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Преди 11 месеца

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *