Всички познават хърватската “шахматна дъска”. Но откъде идва тя?

Шахматният десен на хърватските фланелки е един от най-атрактивните, разпознаваеми и нестандартни във футбола. Но самата идея в никакъв случай не е свързана с народната любов към шаха, желание да се яхне вълната на мейнстрийма или просто опит за разграничаване от тълпата.

Снимка: http://hns-cff.hr
Снимка: http://hns-cff.hr

Всичко е свързано с историята на страната. Зад дизайна на хърватските екипи стои художникът-авангардист Мирослав Шутей (починал през 2005 година). В началото на 90-те, когато Хърватия придоби независимост след разпада на Югославия, Шутей си сътрудничел с правителството и получил цял пакет заповеди. Трябвало да разработи дизайн на герба на Хърватия, на банкнотите и дори на спортните екипи. Лидерите на новата независима държава искали да пресъздадат националната култура, опирайки се на историята и народните традиции.

Първият президент на независима Хърватия се отнесъл много сериозно към разработката на държавните символи и събрал комисия, оглавена от професора от Загребския университет Никса Станчич. На първо място държавата се нуждае от хералдика.

Станчич си спомня:

Не трябваше да предложим форма и съдържание на герба. Ние само дадохме на политиците експертни съвети по правилата на хералдиката и представихме концепцията. Представих нашите предложения на ръководителя на парламента Домлян, а той нае художника Мирослав Шутей.

На Шутей възложили да обедини историческото червено-бяло каре и гербовете на главните хърватски региони. Той си спомня:

Никой от нас не беше създавал национални символи преди. Нито аз, нито парламентът. Направих повече сто скици – от съвременен минимализъм до барок. Представителите на парламента приеха едно от моите предложения. На следващия ден пуснаха скицата на герба в пресата като окончателен вариант.

Актуалният герб на Хърватия представлява щит, на който шахматно са разположени 25 червени и бели квадрата. Върху щита има корона с пет върха – историческите гербове на Хърватия, Дубровник, Истрия, Далмация и Славония.

By Croatian Parliament - ZAKON O GRBU, ZASTAVI I HIMNI RH TE ZASTAVI I LENTI PREDSJEDNIKA RH which based its decision on the design by Miroslav Šutej F.C.A. proposals.Ma (based on Decision of the Parliament) [Public domain], via Wikimedia Commons
By Croatian Parliament – ZAKON O GRBU, ZASTAVI I HIMNI RH TE ZASTAVI I LENTI PREDSJEDNIKA RH which based its decision on the design by Miroslav Šutej F.C.A. proposals.Ma (based on Decision of the Parliament) [Public domain], via Wikimedia Commons
Най-старият известен герб на Хърватия с червено-бели квадрати (šahovnica) се намира на кула в Инсбрук, Австрия и датира от 1495 година.

С червено-белия шахматен щит, части от които винаги са на фланелките на хърватския национален отбор, е свързана и една легенда. Има версия, че хърватският крал Држислав, който водел ожесточена война за Далмация с венецианския дож Пиетро II Орсело, попаднал в плен и го затворили в тъмница. Орсело разбрал, че пленникът обожава шахмата и му предложил облог: ако го победи в три партии поред, ще получи свободата си (и в някои версии самата Далмация). Кралят победил дожа три пъти и го освободили. За да увековечи паметната победа, Држислав нанесъл шахматната дъска на герба на Хърватското кралство.

Оттогава червено-белите квадрати (шаховница) винаги присъстват на герба на страната, дори през социалистическия период.

Снимки: museumofjerseys.com;

Споделяне
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Преди 11 месеца

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *