Всички познават хърватската “шахматна дъска”. Но откъде идва тя?

Шахматният десен на хърватските фланелки е един от най-атрактивните, разпознаваеми и нестандартни във футбола. Но самата идея в никакъв случай не е свързана с народната любов към шаха, желание да се яхне вълната на мейнстрийма или просто опит за разграничаване от тълпата.

Снимка: http://hns-cff.hr
Снимка: http://hns-cff.hr

Всичко е свързано с историята на страната. Зад дизайна на хърватските екипи стои художникът-авангардист Мирослав Шутей (починал през 2005 година). В началото на 90-те, когато Хърватия придоби независимост след разпада на Югославия, Шутей си сътрудничел с правителството и получил цял пакет заповеди. Трябвало да разработи дизайн на герба на Хърватия, на банкнотите и дори на спортните екипи. Лидерите на новата независима държава искали да пресъздадат националната култура, опирайки се на историята и народните традиции.

Първият президент на независима Хърватия се отнесъл много сериозно към разработката на държавните символи и събрал комисия, оглавена от професора от Загребския университет Никса Станчич. На първо място държавата се нуждае от хералдика.

Станчич си спомня:

Не трябваше да предложим форма и съдържание на герба. Ние само дадохме на политиците експертни съвети по правилата на хералдиката и представихме концепцията. Представих нашите предложения на ръководителя на парламента Домлян, а той нае художника Мирослав Шутей.

На Шутей възложили да обедини историческото червено-бяло каре и гербовете на главните хърватски региони. Той си спомня:

Никой от нас не беше създавал национални символи преди. Нито аз, нито парламентът. Направих повече сто скици – от съвременен минимализъм до барок. Представителите на парламента приеха едно от моите предложения. На следващия ден пуснаха скицата на герба в пресата като окончателен вариант.

Актуалният герб на Хърватия представлява щит, на който шахматно са разположени 25 червени и бели квадрата. Върху щита има корона с пет върха – историческите гербове на Хърватия, Дубровник, Истрия, Далмация и Славония.

By Croatian Parliament - ZAKON O GRBU, ZASTAVI I HIMNI RH TE ZASTAVI I LENTI PREDSJEDNIKA RH which based its decision on the design by Miroslav Šutej F.C.A. proposals.Ma (based on Decision of the Parliament) [Public domain], via Wikimedia Commons
By Croatian Parliament – ZAKON O GRBU, ZASTAVI I HIMNI RH TE ZASTAVI I LENTI PREDSJEDNIKA RH which based its decision on the design by Miroslav Šutej F.C.A. proposals.Ma (based on Decision of the Parliament) [Public domain], via Wikimedia Commons
Най-старият известен герб на Хърватия с червено-бели квадрати (šahovnica) се намира на кула в Инсбрук, Австрия и датира от 1495 година.

С червено-белия шахматен щит, части от които винаги са на фланелките на хърватския национален отбор, е свързана и една легенда. Има версия, че хърватският крал Држислав, който водел ожесточена война за Далмация с венецианския дож Пиетро II Орсело, попаднал в плен и го затворили в тъмница. Орсело разбрал, че пленникът обожава шахмата и му предложил облог: ако го победи в три партии поред, ще получи свободата си (и в някои версии самата Далмация). Кралят победил дожа три пъти и го освободили. За да увековечи паметната победа, Држислав нанесъл шахматната дъска на герба на Хърватското кралство.

Оттогава червено-белите квадрати (шаховница) винаги присъстват на герба на страната, дори през социалистическия период.

Снимки: museumofjerseys.com;

Споделяне
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Преди 6 години

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *