В Германия една жена коментира Световното. Мразят я!

Какво се случи?

Мачовете на Световното първенство през 2018 г. бяха излъчени от няколко немски телевизионни канала. ZDF (един от най-големите телевизии в Европа) покани жена – Клаудия Нойман, която всъщност работи повече от 20 години като спортен коментатор. В историята на Германия жените никога не са коментирали световните първенства по футбол за мъже. Германските зрители не бяха готови за това. Те се дразнеха на  всичко у Клаудия: глас, емоции, фактически грешки. Някой беше сигурен, че е получила работа само защото е била жена.

В дните, когато Клаудия коментираше мачовете, Twitter избухваше:

Защо никой не разбира, че нейните проблеми не са, че тя е жена или нейната компетентност а досадният ѝ глас?

Клаудия Нойман е също толкова емоционална и завладяваща, колкото танцовата група от дома за стари хора в Шварцвалд. Но аз разбирам всичко: това е равенството между половете.

Част от претенциите са основателни. Нойман периодично допуска грешки. Например, в мача Япония – Колумбия тя сбърка фамилията на японския футболист Харагути и каза още в началото, че на терена е Кейсуке Хонда (той влезе в игра в 80-тата минута). И в двата случая Нойман почти веднага се усети и се извини на зрителите.

Винаги съм недоволна от работата си. Понякога избирам твърде сложни или не съвсем ясни формулировки. Но не мога да си спомня сериозни грешки. Незначителни грешки, когато например бъркам имената на футболистите са неизбежни. На Световното има футболисти, за които едва ли някога сте чували. Никога в живота си не съм виждала футболисти от Коста Рика и Южна Корея, но трябваше да коментирам мача между женските състави на Световното през 2015-та.

Клаудия Нойман коментира мачове от 1991 година

А по футбола се увлича още от детството си, когато гони топката с момчетата а стените на стаята ѝ са облепени с плакати на футболисти. През 1991 година започва работа като спортен коментатор в ZDF и периодично я викат да коментира футбол. В останалото време е коментирала олимпиадите, колоездене и тенис. Преди да започне да коментира мачовете на мъжете, тя отрази женския шампионат през 2011 година. През 2016-та беше коментатор на Европейското във Франция и стана първата жена коментатор в Германия на такъв голям турнир. Дори и тогава я критикуваха в социалните мрежи. По-нататък кариерата ѝ върви само нагоре. През февруари 2018-та коментира мача Реал – ПСЖ от осминафиналите на Шампионската лига, ставайки първата жена коментатор в историята на турнира.

Нойман се придържа към традиционния стил на европейските коментатори. Коментира игровите ситуации и не досажда на зрителите с излишна информация. За това Клаудия прекарва много време в подготовката си за мачовете.

Гледам последните няколко мача на отборите и чета статии в интернет. Събирам всякаква информация, която може да бъде полезна в определена игрова ситуация, и най-важното – старая се да представя онова, което зрителят още не знае.

Тя е уверена, че назначаването ѝ за коментатор на Световното не е заради това, че е жена. За нея това е закономерно развитие на кариерата ѝ.

Как реагираха в Германия?

В ZDF бяха готови за мащабна критика на Нойман, така че имаха предварително планирана стратегия на поведение в случай на широко недоволство от публиката. На 29 юни пресслужбата, че каналът ще съди двама мъже, които писали пренебрежителни и обидни коментари по адрес на Нойман.

В Германия случаят Нойман предизвика голям отзвук. Тя постоянно е търсена за интервюта, а снимката ѝ се появи на корицата на Bild. В социалните мрежи има и поддръжници.

Като цяло, германците се отнасят положително към коментирането на футболните мачове от жени. През 2017 година научно-изследователският институт на Германия Civey проведе изследване на тази тема. Резултатите показаха, че 48,5% считат това за “много позитивно”, а 20,4% за позитивно.

В знак на солидарност с Клаудия, общественият канал ARD започна търсенето на коментаторка, но никой не се отзова. “Малко жени искат да се пробват като коментатори, дори в такава голяма компания като ARD. Една жена, която работи като коментатор, трябва да бъде много уверена, за да се справи с тази ситуация.”

След като приключи работата си (договорът е бил само до фазата на 1/8-финалите), Клаудия даде интервю за Die Zeit. Очевидно нейното положение изобщо не я тревожи.

Те не ме критикуват като човек, става въпрос за факта, че жените имат дръзновението да се появят във футбола в забележителна позиция. Мъжете мислят, че им отнемат последния оазис, където могат да бъдат деца. Мога само да призова хората: да учат повече, да се усъвършенстват, да разширяват хоризонтите си. Затова се научете да приемате възгледите на другите.

Снимка: zdf.de/Peter Kneffel

Споделяне
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Преди 6 години

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *