Манджукич обожава родния си град

Купува на съгражданите си бира и носи името на града на футболните си обувки

След голямата победа срещу Англия и историческото класиране на финала на Световното, Марио Манджукич беше на терена на “Лужники” с хърватско знаме, на което с големи букви беше написано Славонски брод. В този индустриален град, намиращ се на границата с Босна и Херцеговина, е роден Марио през 1986 година.

Когато Манджукич бил петгодишен, семейството му било принудено да напусне страната. Започнала войната.

Убиваха хора до вратата на къщата ни. Не можехме да останем у дома. Бях загрижен само за безопасността на семейството, казва баща му Мато.

Те се преместили в Германия. Точно там Марио започна да играе футбол и животът продължавал тихо и спокойно, докато през 1996 година местните власти не изгонили семейството от района на Щутгарт. Трябвало да се върнат в Славонски брод. Въпреки че вкъщи било много тежко, Марио се влюбил в малката си страна. Сега той я прославя повече или по-малко. На Световното първенство той играе с футболни обувки, на които е написано името на града.

През миналата година, когато в Хърватия бушуват горски пожари, Манджукич се свързал с пожарната в Славонски брод, и попитал дали може да направи нещо, за да помогне. По тяхна препоръка той закупил оборудване за 20 000 евро за пожарникари от Супетар.

Марио искаше дарението му да остане анонимно, но ни искахме да му благодарим публично. Когато някой е способен на такава постъпка, това е невероятно. Той го направи от сърце, каза представителят на пожарникарите.

През 2016 година Манджукич купи за училище “Марсония”, където учи в 1996-2003 г., много топки и екипи и лично проведе тренировка с младите момчета. Тук се ражда основната му традиция да играе с номер 17, след като вкарва за един сезон 17 гола. И когато е трябвало да избирам номер в “Загреб” и “Динамо”, той избира 17.

В Славонски брод Марио се научил да работи с керамика и това става едно от основните му хобита.

Всъщност животът ми ще изглежда скучен за много хора. Най-много ми харесва да съм у дома с приятелката си. Винаги намирам спокойствие в родната Славония.

Името на момичето – Ивана, също е написано на обувките Марио, но тя няма публични профили в социалните мрежи, а те никога не се появяват заедно на събития. Манджукич вярва, че е необходимо да се защити семейството от ненужно внимание.

Също така, Манджукич подкрепя социална акция за пречистване на въздуха в няколко района на Хърватия. За четвърфинала между Русия и Хърватия Марио купи бира за всички, които гледаха мача на големия екран в Славонски Брод. Това струва на нападателя приблизително 3 400 евро. Хората от родния му град са изключително щастливи и дори искат да му благодарят лично за победния гол във вратата на Англия.

Снимки: instagram.com/mariomandzukic_official; Pinterest

Споделяне
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Преди 6 години

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *