Хари Кейн е голмайстор, но не играе добре

Преди Световното първенство Хари Кейн смело заяви, че ще се бори за голмайсторския приз с Кристиано Роналдо и Лионел Меси. Обикновено такива думи вредят и подлагат футболистите на излишно напрежение, но Кейн не се поддаде и вече отбеляза шест гола. Сега е основен фаворит за “Златната обувка”. Красива история, но с един по-подробен анализ, митът за добрата му игра на Световното може да бъде развенчан. Головете са основната претенция към Кейн. Три от дузпа, два след ъглов удар и един след далечен удар на Рубен Лофтъс-Чийк, който случайно попадна в Хари. Да, важен е броят им, но самите голове се различават по степен на трудност и важност. Головете, отбелязани поради индивидуални умения или постоянство на футболиста, са важни не само за отбора, но и са индикатор, че нападателят ще продължи да бележи. И тук, значимостта на всеки гол спасява Хари: благодарение на тях, Световното първенство е просто лошо за него, а не провал. Може да се каже, че между неговата форма в клубния му отбор Тотнъм и формата му на Световното има пропаст.

Национален отбор Удари средно за 90 минути Тотнъм
2,7 Удари 5,4
1,9 Удари извън наказателното поле 3,5

Средно за 90 минути Кейн стреля два пъти по-малко към вратата, отколкото в Тотнъм. Ударите му от наказателното поле също са два пъти по-малко.

Национален отбор Удари от игра и от статични положения средно за 90 минути Тотнъм
2,7 Удари от статични положения 5,4
1,4 Удари от игра 4,1

Хари дисциплинирано изпълнява ролята си при статичните положения, но ако оставим това настрана, ударите му към вратата са почти три по-малко отколкото в Тотнъм.

Национален отбор Тотнъм
0,3 Голове от игра 0,6
67,7% Точни подавания 71,2%
0,5 Удари 1,4
0,5 Засади 1,2

Тези резултати са малко странни, тъй като е по-трудно да се запазят добри и постоянни резултати по време на целия сезон, отколкото на Европейско или Световно, което трае само месец. Големите звезди на Световното първенство и Европейското показват по-добри статистически данни в тези турнири, отколкото в клубовете. Това просто е правило. И Кейн, когато наистина е добър, не е изключение. Но не и в Русия. На това Световно Кейн не играе добре, но лошата му игра е замаскирана от головете, които вкара. Поради това е много трудно да се даде обективна оценка на играта му.

Антонио Конте за Хари Кейн:

Ако мога да избирам, бих избрал Кейн. Той е идеален нападател. Силен е физически, добър с топката, в движението без топка, бори се, играе добре във въздуха и стреля перфектно с двата крака.

Истинският Кейн дава на отбора много повече от голове, а неговите голове обикновено са резултат от движението на класа или изключителното индивидуално умение. В Русия все още не сме видели този Кейн. Дори в отделен мач.

Защо се получи така?

Важна причина за неуспеха му е стилът на Англия. Отборът използва притежанието на топката като защитен инструмент. Не поема рискове и създава малко положения. По отношение на позиционните атаки, британците имат един от най-лошите отбори. Кейн много често се връща назад, за да могат Деле Али и Лингард да нахлуват в наказателното поле, но това е слабо извинение. В Тотнъм той също играе с Али, усвоил е тази техника и дори в такива епизоди действа много по-ефективно, отколкото сега.

Основната причина лошата игра са индивидуалните слаби действия и решения на Кейн. Това се случва дори и при най-добрите. Ужасната игра на Англия в постепенните атаки и лошата форма на Кейн са пряко свързани и се допълват взаимно.

На Хари му остава един мач, за да се отърве от титлата на най-небрежния и слабия носител на “Златната обувка. За да направи това, той дори не се нуждае от гол. Просто трябва да премине в режим на истинския Хари Кейн от Тотнъм.

Снимки: https://www.pinterest.com/pin/768567492629634114/, http://kingdomofsoccer.com/;

Споделяне
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Преди 6 години

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *