Хебър се връща към себе си и традициите си

Вижте какво правят сега последните, играли за Хебър в „Б” група.

Футболната общественост в Пазарджик брои дните и часовете до фактическото завръщане на Хебър във Втора професионална лига, след 12-годишно изгнание по терените в аматьорската Трета лига. А помним ли кога за последно нашият тим игра професионален футбол, как и защо изпадна от него и кои момчета се състезаваха за отбора в „Б” група преди точно 12 години?

Ще бъдат ли пак пълни трибуните на стадион "Георги Бенковски" през следащия сезон?
Ще бъдат ли пак пълни трибуните на стадион “Георги Бенковски” през следащия сезон?

Предисторията

Всъщност последното участие на Хебър във второто ниво на организиран футбол в България се случва малко случайно. През състезателната 2004-2005 година тогавашното ръководство на клуба подема тиха атака на „Б” група. Основен конкурент на хебърци за първото място е Миньор (Перник). За съжаление, пазарджиклии губят битката за директна промоция с перничани още в края на 2004 година, когато след директен мач помежду им в Пазарджик Хебър е победен с 0:4 и изостава на 11 точки от „чуковете”. Хебърци обаче не се отказват от целта и в крайна сметка след силен финал през пролетта на 2005-та завършват втори в крайното класиране, което след разделянето на „Б” група на Източна и Западна означава за отбора на Пазарджик и връщане във второто ниво на професионалния футбол.

Това е всъщност и последното влизане на пазарджишкия тим в „Б” група, макар и да не става през парадния вход като първенец на “В” група.

Попадането на Хебър в „Б” група е предшествано от поредната рокада в ръководството на тима. Управлението на клуба се поема от бившия вицепрезидент на отбора в периода 2000-2001 година Евлоги Станоев, а в издръжката на отбора се включват негови партньор и бизнесмени от Пазарджик. По това време Общината не помага на отбора с финанси заради ограниченията в Закона за спорта, които ѝ забраняват да субсидира частни търговски дружества, каквото е ПФК Хебър АД по онова време. Поради тази причина през лятото на 2005-та е решено Община Пазарджик да придобие акции в клуба и да излъчи свои представители в Борда на директорите, за което е свикана нарочна сесия на Общинския съвет.

Начело на отбора в ролята на треньор застава Анатоли Нанков, който заменя освободения през лятната пауза Лазар Димитров. Нанков обаче се задържа на поста само няколко месеца, тъй като заминава на гурбет зад граница. Така през зимата на същата година в Хебър като старши треньор се завръща Воин Войнов с помощници Николай Митов, Анатоли Тонов и Васил Василев.

Воин Войнов се завърна за втори път начело на Хебър през есента на 2005 година.
Воин Войнов се завърна за втори път начело на Хебър през есента на 2005 година.

Пазарджишкият тим завършва на седма позиция в крайното подреждане, но спонсорите от София, начело с президента Евлоги Станоев не са доволни от размера на финансовото участие на Общината в издръжката на отбора и се оттеглят в посока Перник, прехвърляйки акциите си на тогавашния общински съветник Борислав Даскалов. Така през лятото на 2006-та до последно участието на Хебър в „Б” група виси заради липсата на банкова гаранция. В крайна сметка основната отговорност за финансирането на отбора поема Борислав Даскалов, който в следващите няколко месеца обезпечава дейността на клуба в съдружие с бизнесмените Садко Синапов и Доменико Руси. Те обаче имат само помощна роля.

Борислав Даскалов пое финансирането на отбора през лятото на 2006 година и бе мажоритарен собственик на клуба до 2012 година.
Борислав Даскалов (вляво) пое финансирането на отбора през лятото на 2006 година и бе мажоритарен собственик на клуба до 2012 година.

Треньорският мостик по това време е поверен на Никола Фотев. Без почти никакви „външни” футболисти Хебър играе на приливи и отливи, но до последно води битка за оцеляване при професионалистите.

Развръзката

Съдбата на „зелените” от Пазарджик е решена в предпоследния XXV кръг на шампионата, който се играе на 11 май 2007 година. Всичко трябва да се реши на мача в Гоце Делчев, където третият в класирането Пирин посреща предпоследния Хебър. Домакините не играят за нищо, докато хебърци изпадат при загуба или равен. Преди срещата емисари на Локомотив (Мездра), който е прекият конкурент на пазарджиклии в битката за оцеляване в този сезон, парадират открито, че са донесели пари за да стимулират Пирин да бие Хебър. През цялото първото полувреме домакините „тупат топката”, казано на баскетболен жаргон, очаквайки “контрамотивация” от Хебър, за да не се напрегнат в мача. Логично полувремето завършва 0:0.

Генади Симеонов прати Хебър във "В" група.
Генади Симеонов прати Хебър във “В” група.

След почивката Пирин вече няма за къде да чака и “натиска спусъка два пъти”. Генади Симеонов (57-ма минута) и Марио Близнаков (76-та минута) бележат във вратата на Хебър, който в този мач е излязъл основно с юноши заради скандал между основния акционер Боби Даскалов и доскорошните титуляри. Така „неврокопчани” изпращат и на теория хебърци при аматьорите – изгнание, което ще продължи цели 12 години!

След като изпада от „Б” група през пролетта на 2007-ма, за Хебър като цяло следват 5 безуспешни сезона в Югозападната “В” група.

Най-добре „зелените” се представят през състезателната 2008-2009 година, финиширайки на четвърто място. Тогава нападението на отбора се води от бившия „армеец” Генади Симеонов, който с отбелязаните 23 гола от 36 мача се изравнява с Добри Рагин в класацията за най-добър реализатор на клуба през последните 30 години. Отборът на Хебър изпада от Югозападната „В” група окончателно през пролетта на 2012-та, като преди това прекратява участието си в първенството по финансови и организационни причини.

Новата история на клуба започва през 2016 година. Три години по-късно Хебър ще се върне там, където е бил в по-голямата част от 101-годишната си история – Втора професионална футболна лига!

Къде са сега и какво правят последните играли за Хебър футболисти? Вижте по-долу:

Последните футболисти, играли за Хебър в "Б" група.
Последните футболисти, играли за Хебър в “Б” група.

Васил Кузманов (вратар) – Треньор на вратари в частна футболна школа в Пловдив.

Милен Петракиев (вратар) – Има собствен транспортен бизнес, пази вратата на аматьорите от Марица (Белово).

Иван Чушков (защитник) – От години се позиционира в строителния бизнес. Има малка фирма за дограма. Отказа се вече и от аматьорския футбол.

Георги Лазаров – Патицата (защитник) – Работи в чейндж бюро в кв. „Изток”, играе за ФК Сарая.

Георги Лазаров с номер 3 работи в чейдж бюро.
Георги Лазаров с номер 3 работи в чейдж бюро.

Костадин Стефанов – Кучето (защитник) – Работи в строителна фирма, отдавна спря с футбола.

Валентин Карагьозов (защитник) – Създаде частна футболна школа ДФК „Орлета”. Помага методически на Локомотив (Септември) – деца, рита в отбора на Тракиец (Главиница), когато е свободен.

Веселин Банчев (защитник) – Работи в частна фирма, част е от състава на Балкан (Варвара).

Илиян Порязов (защитник) – Наследи от баща си газстанция в Пазарджик, има и малка фирма за транспортни услуги. Контузия го извади дори от аматьорския футбол.

Петьо Петев (защитник) – Работи от години в чужбина, но смята, че винаги е опция за ляв бек на Хебър.

Цветан Зарев (защитник) – Живее в София, занимава се с частен бизнес.

Йордан Чолов (защитник) – Треньор в ДФК Орлета, в свободното си време играе за Чико-Бунара.

Танчо Калпаков (халф) – Помощник-треньор в Литекс (Ловеч).

Стоил Фърцов (халф) – Треньор в школата на Хебър. Играещ наставник е на родния Левски (Паталеница). Специализира се в играта на минифутбол.

Иван Ранчев (халф) – Готвач в пицария. Треньор на Спартак (Калугерово).

В момента Танчо Калпаков е помощник-треньор в Литекс, а Иван Ранчев – готвач в пицария.
В момента Танчо Калпаков е помощник-треньор в Литекс, а Иван Ранчев – готвач в пицария.

Красимир Василев (халф) – Служител в РУП – Пазарджик, рита за ФК Величково.

Кръстю Иванов (халф) – Работи в чужбина.

Янко Велев (халф) – Сезонен работник в чужбина.

Стефан Лачов (нападател) – Дипломиран физиотерапевт. Има два частни кабинета по рехабилитация – единият е в Пловдив, а другият в Пазарджик. Играе за Ботев (Ихтиман).

Васил Цоклинов (халф) – Работи в София, играе за родния Марица (Белово).

Милен Кунчев (нападател) – Треньор на набор 2006 в школата на Ботев (Пловдив).

Спас Гигов (нападател) – Треньор на юноши старша възраст и деца в школата на ФК Хебър. Играе за Левски (Паталеница).

Спас Гигов е треньор в школата на Хебър.
Спас Гигов е треньор в школата на Хебър.

Петър Стоянов (нападател) – Отдавна се отказа от футбола. Работи като рентгенов лаборант в собствен кабинет в Пазарджик.

Горан Синапов (нападател) – също не играе отдавна футбол. Помага на баща си Садко Синапов (бивш спонсор и член на УС на Хебър) в семейната фабрика за детски играчки.

Мариян Събев (нападател) – Няма информация за него.

Красимир Петров (нападател) – Треньор в школата на Левски (София).

Никола Фотев (старши треньор) – За последно води Марица (Белово). От години е пенсионер.

Източник: Пазарджишка Марица

Споделяне
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Преди 5 години

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *