Арминия от града, който не съществува

Феновете на Арминия празнуват.

Миналата седмица отборът предсрочно влезе в Бундеслигата, а в четвъртък официално стана победител във Втора Бундеслига. За 115-годишния клуб от Билефелд това е едва четвъртата победа във Втора Бундеслига. Арминия печели втора лига четири пъти, почти на всеки 20 години – 1978, 1980, 1999, 2020. Отборът никога не е печелил Бундеслигата, а последният път, когато Арминия игра там, беше преди 11 години.

Арминия предлага спортове като футбол, хокей на трева, фигурно пързаляне и билярд. Клубът има 11 394 членове и е известен най вече с футболния си отбор, който може да се похвали с успехи само на регионално ниво и с един скандал за подкупване на съперници през 1971 година. Цветовете на Арминия са черно, бяло и синьо. В отбора през сезон 1995-1996 игра българският футболист Ивайло Андонов – 20 мача и два гола.

 

Защо клубът се казва Арминия?

Клубът е кръстен на германския командир Арминий, живял през първи век сл. Хр. Той става известен с това, че ръководи армията на древното германско племе Херуски и успява да победи римляните в битката в Тевтобургската гора, командвани от Публий Квинтилий Вар. След тази битка Римската империя губи контрол над значителна част от Германия.

Отборът от Билефелд неслучайно е кръстен в чест на този командир. Градът е основан през 1214 година точно на територията на Тевтобургската гора, където се е състояла известната битка. Ето защо основателите на футболния клуб са решили да го кръстят на негово име.

Време е да си спомним, че такъв град – Билефелд дори не съществува.

Билефелд (на немски: Bielefeld) е град в Германия, провинция Северен Рейн-Вестфалия. Населението му е около 320 000 жители, а площта – 257,92 км². Според така наречения „Билефелдски заговор“ – един от най-известните образци на интернет фолклора, градът не съществува. Теорията за несъществуващия град е публикувана за пръв път през 1994 г. в интернет от компютърния специалист Ахим Хелд от Кил, а по-късно плъзва и извън мрежата. Идеята е дошла по време на студентски купон, на който присъствали няколко върли привърженици на всевъзможни конспиративни теории и е замислена като шега.

Според въпросната конспиративна теория всички данни, сочещи, че Билефелд съществува, са част от световен заговор, целящ да убеди човечеството, че такъв град има. Привържениците на теорията говорят за участниците в заговора като „Те“. Въпросните „Те“ (в различните варианти онези, които дърпат конците на заговора са агенти на ЦРУ, Мосад или дори извънземни, които са „паркирали“ кораба си там) се опитват да убедят населението, че градът съществува, за да скрият „нещо“ на това място. Една от версиите например стига дори по-далеч и твърди, че на „това“ място е входът към изчезналия континент Атлантида.

Всички, които оспорват теорията са призовани да отговорят на следните въпроси:

Познавате ли някого от Билефелд?

Били ли сте някога в Билефелд?

Познавате ли някого, който някога е бил в Билефелд?

В случай, че човекът отговаря с „не“ и на трите въпроса, това се смята за доказателство, че теорията е истина. А ако събеседникът отвърне поне на един от въпросите с „да“, той веднага става съучастник в заговора. Шегата става толкова популярна, че градските власти са били принудени дори да излизат със специални изявления по темата в местната преса, а студенти от университета в Билефелд снимат филм за цялата история.

Снимки: Фейсбук Арминия, Уикипедия

Споделяне
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Преди 4 години

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *