Неймар ужасно се страхува да не получи контузия. И това е проблемът.

Излизайки на терена, Неймар повдига фланелката си нагоре, придърпва гащетата и след това за няколко секунди се привежда в нормален вид. Така започва всяко полувреме. Изглежда, че това е някакъв ритуал. Но по-скоро е нервен тик, от който се усеща напрежението му. В Ростов, когато футболистите заемаха позициите си на терена, Марсело изтича до Неймар и направи успокояващ жест. Суперзвездата наистина се разтресе. И този проблем има няколко причини.

Всички говорят за Неймар и дори прическата му не може да отвлече вниманието от основния проблем.

Преди мача на някои футболисти беше оказан голям психологически натиск. Това ще ни бъде за урок за в бъдеще.

каза треньорът Тита. Разбира се, той имаше предвид Неймар. В продължение на 90 минути лидерът на националния отбор на Бразилия загуби топката девет пъти. Повече от тримата му партньори в атака Коутиньо, Вилиан и Жезус, взети заедно. Разбира се, тези цифри се нуждаят от уточнение. За цял мач Неймар беше фаулиран над десет пъти, а ритниците бяха много повече. Той все още не е напълно възстановен и се сблъскваше с топката по необходимост. Въпреки това, я задържаше повече от необходимото и всеки път следваше груба намеса от страна на Валон Бехрами. Ако не беше смяната му в 71-вата минута, Бехрами навярно щеше да напусне терена заради втори жълт картон и вероятно никой не повярва на обяснението на Владимир Петкович, че го е сменил заради контузия.

В събота Тита каза, че Неймар не е готов на сто процента. И това се видя. Последицата от непълното възстановяване беше уморително дриблиране, което рядко довеждаше до нещо повече от загуба на топката или фаул. И това съвсем не подхождаше на един играч, който се опитва да вкарва или да бъде лидер на отбора си. Изглежда той постоянно мислеше за контузията си. При всяка възможност се навеждаше, оправяше гетите си и опипваше глезена си – онзи, който беше опериран през март. Дори на два пъти направи жест, че не е готов да изпълни ъглов удар. В края на мача изглежда забравяше за проблема си и дори след една добра с Коутиньо, двамата удариха дланите си. Но изглежда тревожната мисъл бързо се завръщаше. Неймар внимателно стъпваше на десния си крак, сякаш проверявайки дали е издържал след поредния ритник от противников защитник. И почти не справяше добре в защита. При първия ъглов удар на швейцарците започна борба за позиция, но се отказа веднага след подаването. А при втория просто изглежда гола на Цубер. Между другото, бразилците наистина не спориха, докато не изгледаха повторението на големия екран.

След мача всички резервни футболисти поздравиха Неймар. Оттеглянето му към тунела продължи дълго. Бехрами отдавна не беше наблизо, но изглежда той усещаше всеки ритник в глезена отново.

Неймар не спечели първия си мач на Световното също като останалите две суперзвезди. Но ако към Роналдо никой няма въпроси и претенции, към Меси също – той за пореден път не поведе отбора си, то за Неймар привържениците на футбола могат да се притесняват. И изглежда, физическата готовност не е основният проблем.

Неймар срещу Швейцария

Удари към вратата: 4

В очертанията: 2

% успешни удари: 50%

Процент точни пасове: 86%

Загубени топки: 9

Споделяне
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Преди 6 години

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *