Фензона на двора. Така гледат Световното в руската провинция

Има ли нещо по-хубаво от световното първенство по футболът. Фуболът е навсякъде – не само на стадионите и на големите екрани във фензоните, но и в дворовете на хората.

Селото е Новая Нелидовка в Белгородска област. Хората излизат от домовете си със столове и пейки и се отправят към двора на своя съселянин Алексей Чуйков, където гледат футбол на голям професионален екран с размери 5 на 3 метра. Алексей работи в компанията “Лаборатория по кино”, която произвежда видео – от сватбени клипове до късометражни филми.

Нашият екран е предназначен за наемане от трети лица. Купихме го преди шест месеца. За колко, не мога да кажа. Занимаваме се с отдаване на екрана под наем и излъчване на различни събития. Наемът за един ден е 60 000 рубли. Футбол досега не сме излъчвали. Екранът се използваше предимно за концерти – на 8 март, на 9 май. В момента екранът е свободен и аз го поставих в двора си. Имаше възможност да се организира излъчване на мачовете в селото, имаше и спонсор, но администрацията не подкрепи инициативата. Казаха, че една фензона в града е достатъчна.

В Белгород в Парка на победата, точно на брега на река Везелка има фензона. Първият мач на Русия е бил наблюдаван от около хиляда души. В Нова Нелидовка живеят около 255 човека и показването на мачовете на големия екран е станало хит. Показват вечерните мачове, когато хората са се прибрали от работа, а в почивните дни и дневните. Разбира се, по време на мача се забавляват – скара, хапване пийване. На първия мач присъствали около 40 души. Всички са съседи. В навечерието на мача на Русия с Египет Алексей бил посетен от полицаи, които го помолили да бъде по-внимателен, ако се съберат повече хора.

Снимки: Алексей Чуйков; t.me/belgorod01

Споделяне
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Преди 6 години

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *