Пет причини за историческия успех на Русия

И докато руснаците все още са на крилете на радостта след безпрецедентната победа срещу Испания, въпросът на устните на всички е: “Как го постигнаха?”

Преди началото на Световното първенство имаше, меко казано, лек скептицизъм около Станислав Черчесов и неговия отбор. Оттогава обаче Сборная спечели гордостта на сънародниците си и пътуването все още не е свършило: само Хърватия е между Русия и място в полуфиналите. Fifa.com изброи някои от причините за успеха на домакините на Световното:

Сплотен отбор

Този отбор е изграждан цели две години от Станислав Черчесов. През това време бяха викани много футболисти и имаше много въпросителни за идеалния състав. В крайна сметка, треньорът успя да сглоби един солиден състав, в който играчите са готови да работят заедно в стремежа си към общата цел.

Тайната на нашия успех са не само стартовите играчи, обяснява Иля Кутепов, но всички в отбора, плюс треньора и персонала на резервната скамейка. Всички работят за една цел. Ние сме едно цяло. Няма значение дали играете или не, можете да почувствате подкрепа от всички страни в отбора.

Подкрепа от феновете

Когато Игор Акинфеев протегна крака си, за да спаси удара на Яго Аспас, стадион “Лужники” избухна, почти се усети тресенето на трибуните. Не само Акинфеев спаси тази дузпа, направи го целият стадион и предизвика големи тържества във фензоните и в цялата страна.

Ако не беше за нашите фенове и Световното първенство по футбол се провеждаше на друго място, каза полузащитникът Роман Зобнин. Резултатите ни можеха да са различни. Деветдесет и пет процента от успеха си дължим на феновете, които ни подкрепят и ни съпровождат от първия мач. Усетихме тяхната подкрепа и не можехме да ги разочароваме.

Пълно себеотдаване

През годините една от основните критики, които се отправяха към руските играчи, беше, че не работят достатъчно усилено, но това вече е нещо от миналото. На Световното на родна земя, те дадоха всичко от себе си, а дори и повече.

Нападателят Артьом Дзюба обобщи приноса си след мача с Испания:

Единственият начин, по който можехме да спечелим, беше точно този, като като пресираме и се борим. Болката и крампите ще дойдат по-късно. Футболните богове не винаги са ни харесвали, но днес ни помогнаха, както никога досега. Гордея се, че съм в този отбор, това е огромна чест. Браво на всички, днес бяхме удивителни. В края на краищата победихме. Вярвахме, че саможертвата и дисциплината могат да преодолеят по-голямата класа на испанците.

Тактическа грамотност и гъвкавост

Не е лесно да се определи тактическата схема на Русия. Във всеки мач на Световното първенство домакините не се страхуваха да се адаптират към всеки противник и се опитваха да се възползват от неговите слабости. Строго планираната тактика мач за мач даде резултати.

Ние анализирахме задълбочено Испания, споделя Зобнин, как атакуват, къде са техните слабости, какви проблеми имат в отбраната и къде са най-силни. Следвахме плана на играта буквало. Ние издържахме и ги държахме настрани, знаейки колко са добри в атака. Освен няколкото изключения, ние почти не им дадохме никакви шансове.

Превъзходна физическа подготовка

Много похвали за представянето на Русия трябва да отдадат на фитнес-треньорите, Паулино Гранаро и Владимир Паников. Руснаците водят по редица физически статистически данни, като например пробягани километри.

През последните две години се опитахме да поддържаме положителни тенденции, обясни испанецът Гранаро. Екипът ни показва добра физическа подготовка. Играчите са дисциплинирани, когато става дума за техните задължения, те разбират, че Световното първенство е възможност да се представят в най-добрата си светлина.

Споделяне
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Преди 6 години

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *