Клубът призрак

В Италия има клуб-призрак, който увисна между две дивизии и чака решението на съда. Президентът му се страхува, че това е заговор.

През септември в Италия нашумя един отбор, за който мнозина никога не са чували. Навярно не знаете къде играе Виртус Ентела, но в момента този клуб е известен в цяла Европа. Защото Ентела стана клуб-призрак. Отборът можеше да играе в Серия “B” или Серия “C”, но не играе никъде. Цялата тази безумна история започна през лятото. Ентела завърши сезона на 19-то място в Серия “B” и изпадна в по-долната дивизия, но след фалитите на Бари, Авелино и Чезена, можеше да получи шанс да се завърне във втора дизивия. Планът се провали. Сега ще научите много за бъркотията в италианския футбол.

Черните каси, укриването на данъци и трансферните машинации – как в Серия “B” останаха 19 клуба

На 31 май Виртус направи равенство в ключовия мач с Асколи и сякаш изпадна, но никой не разбра по-нататъшната му съдба, а служителите на клуба през цялото лято не знаеха как ще живеят от тук нататък. Не, това не е игра на думи. Бюджетът на клуба зависи от нивото, където играе, а в договорите на служителите, от футболисти до готвачи, заплатите се определят на същия принцип.

Всичко започна с Фоджа, който беше заподозрян в пране на пари, укриване на данъци и черно счетоводство. В края на юни, федерален прокурор поиска клубът да се изпрати в по-ниска дивизия – това автоматично би изпратило Ентела обратно в Серия “B”. Съдът намали наказанието на Фоджа на отнемане на 15 точки (Виртус оставаше по-нагоре в класирането), но крайното решение беше отнемане само на 8 точки и наказанието да се пренесе за сезон 2018/2019 (член 18 от Спортния кодекс на правосъдието: ако наказанието не води до драстични промени в класирането, то се прилага през следващия сезон).

Лигурийците изгубиха шанса за оставане, но скоро се появи нов. Хванаха Чезена за трансферни машинации, извършвани заедно с Киево. Изчерпала запаса си от великодушие след случая с Фоджа, федерацията присъди максималното наказание: отнемане на 15 точки. Виртус Ентела отново беше в Серия “B”, но пак се радваше преждевременно. От федерацията отново промениха решението си и решиха, че наказанието трябва да се приложи през следващия сезон. В Чезена също не бездействаха и бързо решиха проблемите си. Клубът обяви фалит, преобразува се в ново дружество, което започна от Серия “D” под ново име – A.S.D. Romagna Centro Cesena и вече нямаше кой да бъде наказан. Клубът, който беше хванат да прави трансфери за големи суми само на хартия, вече не съществуваше. Горе-долу по същото време в несъстоятелност бяха обявени Авелино и Бари. Така Серия “B” остана с 19 отбора вместо с 22. Ентела, Сиена, Новара, Катания, Тернана и Про Вецели предложиха да се включат доброволно на тяхно място. Италианската футболна федерация (FIGC) искаше да проведе баражи между тях, но ръководството на лигата отказа. Клубовете подадоха жалба, която беше отхвърлена на всички инстанции и окончателното решение бе взето миналата седмица.

Виртус Ентела продължава да се бори

Лигурийците имат коз, който останалите нямаха. Защитата на Ентела настоява не за банкрут на Чезена, а за 15-точковото наказание, което би изпратило Чезена на последното място в класирането.

Хаос в италианския футбол

Системата на правосъдието в спорта е в сериозна криза. Декретът, приет на другия ден (след решението да пусне 19 клуба в Серия “B”), говори за премахване на принципите на спортното правосъдие. Очевидно, тъй като случаят не е приключил до средата на октомври, ние имаме работа с дълбоко болна и неефективна система, която трябва да бъде променена,

казва Антонио Гоци, президент на Виртус Ентела, и след няколко абзаца думите му ще ви се сторят прекалено меки.

Антонио Гоци вдясно.
Антонио Гоци вдясно.

Когато Чезена обяви банкрут и трябваше да се състезава в друга лига, длъжностните лица се спасиха от излишната работа: новият клуб не може да бъде наказан за нарушенията на стария, така че те наказаха стария клуб – отнеха точки в сезон, в който клубът не съществува и няма отбор. От Виртус Ентела веднаха разбраха абсурда на решението: можете да приспаднете точки от нулата, но как да се отнемат точки от нещо, което вече не съществува?

На 17 септември отборът изигра мача от първия кръг на Серия “С”. Този мач е последният за сезона. На 19 септември CONI (Националният олимпийски комитет на Италия) призна, че Ентела е прав: Чезена трябваше да бъде лишен от точки миналия сезон, а не през този. Италианската футболна федерация, която е член на комитета, не се съобрази с неговото решение. FIGC толкова много не иска да остави “бианко-селестите” в Серия “B”, че е против собствения си федерален прокурор, който също поиска -15 точки за Чезена през сезон 2017/18. Серия “B” също не се съобрази с CONI, блокира регистрацията на Ентела и оспори присъдата. Разбирателство няма и в спортните инстанции: FIGC се опита да се измъкне, като отнесе случая до регионалния административен съд в Лацио. Получи се и ситуация в Серия “C”: когато CONI е признала правотата на Ентела, лигата е спряла мачовете им до окончателното решение. Клубът не може да играе дори в лигата, в която той изпадна. Получи се така, че отборът увисна между Серия “B” и Серия “C” и не е играл мачове от 17 септември.

Касано трябваше да играе за Ентела

На базата на клуба не е запустяла, игрищата не са изоставени и тревата не е пораснала до коленете. Футболистите тренират както преди. Собственикът плаща заплатите. Но идва уикендът и отборът няма с кого да играе. Официалните мачове са забранени, а за приятелски е трудно да се намери съперник – всеки е зает.

Ние станахме призрачен отбор, казва директорът Матео Джербони. Мъчението се увеличава от ден на ден. Дори и преговорите с играчите стават проблем.

Сега Антонио Касано тренира с отбора, но спортният директор няма какво да му предложи: Виртус Ентела не е в нито една от лигите, а новодошлите не могат да бъдат картотекирани. Същото нещо се случи и с други свободни агенти, които се съгласиха да преминат в отбора. Джербони преговаря, но не може да предложи договор.

Футболистите са унили – нямат достатъчно мачове. Собственикът се страхува от депресия, дори опитният 29-годишният Пелизер изгуби търпение:

Ние вече нямаме сили, ситуацията е твърде тежка. Безкрайните тренировки без мачове са неприемливи. Нашата история е толкова сюрреалистична и абсурдна, че е трудно да я преразкажем. Италианският футбол се нуждае от добро почистване. Предпочитаме италианските и чуждестранните вестници да обсъждат нашите мачове, вместо да сме призраци.

Но няма какво повече да се обсъжда. На 9 октомври съдът изслуша страните и отложи решението – ще бъде необходимо да изчакат поне до 23 октомври. Ентела вече пропусна 4 кръга в Серия “C” и 7 в Серия “B”. За всеки кръг загубите се увеличават: компенсация за отлагане на мачовете, замразяване на абонаментите и спонсорски плащания. С всеки пропуснат кръг се натрупват спортни затруднения: когато Виртус се завърне, ще трябва да играе много междинни кръгове. Антонио Гоци е готов да се съди с лигата и вече е наел одиторска компания, която изчислява нанесените на клуба щети.

В тази абсурдна история още едно нещо не връзва: 20 отбора ще опростят календара на Серия “B”, като спестят на организаторите нечетната бройка от 19 тима и един почиващ във всеки кръг. Президентът на лигата Мауро Балата, който 15 години работи като адвокат на порно-царя Рикардо Шичи, обаче е педантичен адвокат, който не би допуснал Ентела само заради бройката на отборите и мачовете, които ще трябва да бъдат играни. На 8 октомври (в навечерието на процеса) Серия “B” обяви, че решението в полза на Ентела е причинено от вътрешни конфликти в CONI. И така лигата не е готова да се подчинява.

Собственикът на Виртус Ентела беше вицепрезидент на Серия “B” (и съответно заместник на Балата) и защитаваше малките клубове – нормално желание за човек, който контролира точно такъв отбор. Сега Гоци се страхува, че дивата история се е случила поради някаква причина:

Не знам защо това се случва с Ентела. Надявам се, че това не е свързано с факта, че като заместник-председател на лигата аз бях категорично против отношенията, които не ми харесваха: пренебрежението към скромните клубове и провинциалните градове. Италианският футбол се нуждае от големи реформи.

Може би се страхува напразно, но определено не можеш да спориш с последното изречение.

Снимки: Фейсбук Виртус Ентела

Споделяне
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Преди 6 години

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *