Немските клубове с необичайни имена

Обикновено основателите на фуболни клубове кръщават отборите си имена на географски обекти – градове, реки и планини, които показват принадлежността им към даден град или област. На Запад това е обичайна практика и ако в България се възмущаваме от това, че много отбори са кръстени на исторически личности, може да се види, че това не е нещо, срещано само тук.

В Германия има много футболни клубове с необичайни имена – в чест на основателя на местния спорт, на инженер и дори на параход.

За Арминия вече писахме, но ето още няколко клуба с необичайни названия:

Ян (Регенсбург)

Пълното име на този клуб, който играе във Втора бундеслига, е SSV Jahn 2000 Regensburg e.V. Но основателите му решили да съкратят това толкова дълго име до простата дума Ян. Клубът е базиран в малкия баварски град Регенсбург с население от малко над 150 хиляди души.

През 1889 година в града се появява спортен клуб, който развива няколко спортни дисциплини наведнъж. Той е кръстен на човек, който се смята за основател на немския спорт. Това е пруският водач от XIX век Фридрих Лудвиг Ян. Именно този човек започва активно да развива гимнастиката в Германия. През първата половина на XIX в. Прусия претърпява много поражения във войните с Наполеон, а германският политик се опитва да повиши духа на народа, като увеличи моралната и физическата сила на населението. Благодарение на него, гимнастиката придобива широко разпространение сред спортистите.

Ян бил значима личност за Германия не само в спорта, но и в други области. Той е един от първите, които предсказали създаването на Третия райх. Специално за Регенсбург този човек не е направил нищо значимо. Но в знак на благодарност за приноса му към немския спорт и всичко, което направил за страната си, местните спортисти решили да кръстят на него местната спортна общност.

Херта (Берлин)

Една от най-интересните истории е на берлинския Херта. На 25 юли 1892 година група младежи решават да създадат свой собствен отбор. Това са студентите на Фриц и Макс Линдер както и Ото и Уили Лоренц. Спорили дълго, но изведнъж Фриц Линдер си спомнил името на кораба, с който той и баща му веднъж били на пътешествие. Корабът се казвал “Херта”.

Самата дума Херта е една от разновидностите на думата Нертус. Това име се носи от богинята на плодородието в древната немска митология. Момчетата подкрепили идеята за Фриц. И така се появил футболният клуб BFK Hertha-92, който поради своята история на създаване получил от феновете прякора “стара дама”.

Юнион (Берлин)

Друг столичен клуб има кратка, но интересна история на името. На 17 юни 1906 година в предградието на Берлин е основан клубът Олимпия в резултат на сливането на три футболни организации. Отборът не играе на големи форуми и участва главно в младежки турнири.

През 1909 година Олимпия скъса всякакви връзки с други организации. В него са включени още няколко аматьорски отбора и в резултат на поредната колаборация, в Берлин се появява нов отделен клуб, който получава името Union, което се превежда от немски като „съюз“. От този момент организацията става независима от други асоциации и започва самостоятелно да се появява в немското първенство.

Карл Цайс (Йена)

Завършваме с друг клуб, който е кръстен на известна немска личност. Става въпрос за Карл Фридрих Цайс – известен учен, инженер-механик и оптик, който има огромен принос за развитието на оптиката. През XIX век роденият във Ваймар инженер основава Zeiss в Йена, производител на различни видове лещи. И до днес тази компания остава един от световните лидери в разработването и продажбата на оптика. Карл Цайс умира в Йена през 1888 година, оставайки завинаги в историята на града.

През 1903 г. в Йена е основан футболен клуб, носещ името му

Снимки: Уикипедия – By ZEISS Microscopy from Germany – Carl Zeiss, CC BY-SA 2.0, By FC Carl Zeiss Jena, CC BY-SA 4.0,
By Bain News Service – This image is available from the United States Library of Congress‘s Prints and Photographs divisionunder the digital ID ggbain.04284.This tag does not indicate the copyright status of the attached work. A normal copyright tag is still required. See Commons:Licensing for more information., Public Domain, Link
By Kurt von Schleinitz (1859-1928) – Bildbestand der Deutschen Kolonialgesellschaft in der Universitätsbibliothek Frankfurt am Main, photo here, Public Domain, Link
Юнион (Берлин)

Споделяне
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Преди 4 години

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *